Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

"Δεν θα αντάλλασα ποτέ το γέλιο της Καρδιάς μου με τα πλούτη όλου του Κόσμου" Χαλίλ Γκιμπράν

Ξεκαρδιστείτε !
«Η πιο σπαταλημένη ημέρα είναι εκείνη που δεν γελάσαμε».
Δώρο ζωής είναι το γέλιο. Λειτουργεί σαν βαλβίδα ασφαλείας, διευρύνει την ενέργεια στο σώμα και το νου και μας επιτρέπει να βλέπουμε τα προβλήματα μας με άλλο μάτι.
Ταυτόχρονα, είναι ένα γιατρικό που, όπως απέδειξαν μελέτες, επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα, χαλαρώνει το διάφραγμα, αναζωογονεί το πεπτικό σύστημα και βοηθά το κυκλοφορικό. Έχει δειχθεί ακόμη ότι τα μωρά που θηλάζουν από μητέρες με χιούμορ έχουν λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα!
«-όσο γελάμε , τίποτα δεν χάθηκε» είπε ο Σαίξπηρ
Ξεκαρδιστείτε, λοιπόν, κάνει καλό!

Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς γέλιο; Ξαφνικά να μην μπορούμε να γελάσουμε, ούτε να καταλάβουμε ένα αστείο. Να μην μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα χαράς γύρω μας; Υπάρχει κανείς που να θέλει να ζει έτσι; Το γέλιο είναι το δώρο της ζωής, ώστε το βίωμα της πεζής καθημερινότητας να μπορεί να μετατραπεί σε μια γοητευτική ποιοτική εμπειρία. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να μάθουμε ότι η ζωή έχει τουλάχιστον δύο όψεις. Ευτυχώς που η μια είναι ξεκαρδιστική!
Το γέλιο έρχεται να διευρύνει την ενέργεια στο σώμα, το νου και το αίσθημα. Γελώντας, ανασκευάζεται το ψυχονοητικό πρόγραμμα που υπάρχει στο computer του νου. Κι επειδή το σώμα είναι νους και ο νους είναι σώμα, διευρύνεται η ενέργεια σε όλα τα υπαρξιακά επίπεδα. Η διερεύνηση της ψυχοσωματικής αντίληψης σίγουρα θα επιτρέψει να δούμε τα προβλήματα με άλλο μάτι. Αξίζει να θυμόμαστε ότι τα προβλήματα πάνε μαζί με τις λύσεις και το γέλιο ανοίγει την οπτική μας προς όλα τα σημεία του ορίζοντα
Σήμερα, που ο αγχώδης τρόπος ζωής είναι δεδομένος και η ανάγκη του γέλιου πιο έντονη από ποτέ, δημιουργούνται στις πέντε ηπείρους κλινικές γέλιου και υιοθετείται ετήσιος εορτασμός για ό,τι μέχρι πριν από έναν αιώνα ήταν απλώς στη φύση μας.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, στην πορεία της εξέλιξης του ανθρώπου, το γέλιο πρωτοεμφανίστηκε πιθανότατα ως αντίδραση στον κίνδυνο και γενικότερα σε κάθε άγνωστη εμπειρία. Στα μωρά, αρχικά συνδέεται με το γαργαλητό, που τους προκαλεί ένα αίσθημα αβεβαιότητας και φόβου. Στη συνέχεια, καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για ψεύτικη απειλή και αρχίζουν να γελούν
"Δεν θα αντάλλασα ποτέ το γέλιο της Καρδιάς μου με τα πλούτη όλου του Κόσμου" Χαλίλ Γκιμπράν
Τόση σοφία συγκεντρωμένη μέσα στις λέξεις ! Τόσος πλούτος ανεκμετάλλευτος ! Στην καταθλιπτική εποχή μας, όπου όλοι παραπονιόμαστε για τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, οικονομικά, συναισθηματικά, οικογενειακά, επαγγελματικά και τόσα άλλα, το καλύτερο φάρμακο όχι μόνο για την ψυχή αλλά και για το σώμα , λένε οι ειδικοί, είναι το ...γέλιο! Γιατί το γέλιο είναι φάρμακο ;
Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, το γέλιο αποτελεί ένα εσωτερικό... τζόγκινγκ, καθώς ανεβάζει την πίεση στον οργανισμό όσο χρειάζεται, ώστε να αυξηθεί η παροχή οξυγόνου και αίματος στους ιστούς. Παράλληλα, αλλάζει τον κύκλο της αναπνοής, ώστε ο άνθρωπος να εισπνέει περισσότερο οξυγόνο και να εκπνέει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Με το γέλιο, ακόμη, μπορούν να τεντώνονται και να χαλαρώνουν 400 διαφορετικοί μύες του σώματος.
Όταν γελάτε με την ψυχή σας:
› Η επιγλωττίδα κλείνει ένα μέρος του φάρυγγα και οι αναπνοές γίνονται άναρχα (μερικές φορές νιώθετε να σας κόβεται η ανάσα).
› Επηρεάζεται η στάση των ώμων σας, της σπονδυλικής στήλης και των ποδιών σας, που μπορεί να συνοδεύεται και από χειρονομίες.
› Η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα.
› Ενεργοποιούνται οι μύες της κοιλιάς, ορισμένες φορές τόσο έντονα, ώστε να προκαλούν ακόμη και πόνο. Δυναμώνει, χωνεύει, γυμνάζει!
«Οχυρώνει» το ανοσοποιητικό Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, καθώς ενεργοποιεί την παραγωγή περισσότερων Τ-κυττάρων, δηλαδή λευκών αιμοσφαιρίων που απωθούν τους εχθρούς (λοιμώξεις) του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνοντας τη συγκέντρωση των αντισωμάτων στο αίμα.
«Σύμμαχος» του πεπτικού Το έντονο γέλιο προκαλεί ένα ζωηρό εσωτερικό μασάζ στη σπλαχνική κοιλότητα, κινητοποιώντας τον πεπτικό σωλήνα. Αποτέλεσμα είναι, σε συχνές, ισχυρές δόσεις, να προστατεύει από την αεροφαγία και να βοηθά στη χώνεψη!
Γυμνάζει Αποτελεί ένα είδος γυμναστικής, καθώς, όταν γελάμε έντονα, από τις συσπάσεις που προκαλούνται γυμνάζεται όλο μας το σώμα! Έχει υπολογιστεί ότι αν ένας άνθρωπος γελούσε 10-15 λεπτά την ημέρα, θα «έκαιγε» περίπου 50 θερμίδες!

«Γέλα , καρδιά μου , γέλα
Βρες χρόνο να γελάς,
αυτό είναι η μουσική της ψυχής»
Γιάννης Ρίτσος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου