Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Να θυμάμαι ως γονιός αυτά τα σημαντικά πράγματα. Ι΄. Τελευταίο

Ο Σεπτέμβριος μήνας που άρχισε σήμερα, είναι ο μήνας που τα σχολεία ανοίγουν και αρχίζουν οι γκρίνιες των γονέων στα παιδιά τους. Σκέφτηκα μιάς και είχανε καλή ανταπόκριση οι αναρτήσεις «Μία σκέψη την ημέρα για μία εβδομάδα» να μεταφέρω απόψεις (Οδηγίες) δύο μεγάλων παιδαγωγών του Χόρχε Μπουκάι και του δικού μας Ευγενίου Τριβιζά από λίγο κάθε μέρα μέχρι ν’ ανοίξουν τα σχολεία.

Οι γονείς πρέπει να πιστεύουμε πως είμαστε αξιόλογοι άνθρωποι, για να μεγαλώσουμε αξιόλογα παιδιά. Πρέπει να πιστεύουμε πως κάθε μέλος της οικογένειας αξίζει και να είμαστε υπερήφανοι και σίγουροι για την οικογένειά μας. Πρέπει να εκτιμούμε το κάθε μέλος της ξεχωριστά γι’ αυτό που είναι και να μαθαίνουμε ο ένας σ τον άλλο να εκτιμά τον εαυτό του, όποιος κι αν είναι αυτός. Τέλειες οικογένειες, τέλειοι γονείς και τέλεια παιδιά δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό δεν είναι απαραίτητο να τα κάνουμε όλα τέλεια. Το μόνο που χρειάζεται είναι ό,τι κάνουμε, να το κάνουμε με αγάπη.



Η επικοινωνία με τα παιδιά, οι ερωτήσεις και οι παρατηρήσεις τους προσφέρουν μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Τί να πρωτοθυμηθώ; Το αγόρι, που όταν η μητέρα του είπε να μην τρέχει για να μην λαχανιάσει, της απάντησε ότι «έχει τρέξει πολλές φορές, αλλά δεν έχει μεταμορφωθεί ακόμα σε λάχανο» και μου έδωσε την ιδέα για το όνομα του «Αρχέλαου του λαχανιασμένου λάχανου», του δρομέα στα κόμικς της «Φρουτοπίας». Θα αναφέρω μια ακόμα περίπτωση. Είχα ρωτήσει τα παιδιά σε ένα σχολείο αν ξέρουν τι σημαίνει κλωνοποίηση: «Όταν οι άνθρωποι γίνονται κλόουν» απάντησε ένα παιδί. Έτσι γράφω μια ιστορία που διαδραματίζεται στην Χώρα των Σοβαρών Ανθρώπων όπου παρουσιάζονται ξαφνικά διάφορα ανεξήγητα συμπτώματα κλοουνοποίησης.


Καλή Σχολική Χρονιά στους Γονείς και στα Παιδιά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου