Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΣΤ΄.

ΙΕΡΙΛΗΨΊΣ: Τα µονοπώλια. Αι περιουσίαι των χριστιανών εξαρτώνται εκ των µονοπωλίων τούτων. Η αριστοκρατία εστερηµένη κτηµατικού πλούτου. Το εµπόριον, η βιοµηχανία και η κερδοσκοπία. Η πολυτέλεια. Η ύψωσις των ηµεροµισθίων και η ακρίβεια των ειδών πρώτης ανάγκης. Η αναρχία και η οίνοφλυγία. Η µυστική έννοια της προπαγάνδας των οικονοµικών θεωριών.

Μετ’ ου πολύ θα ιδρύσωµεν παµµεγέθη µονοπώλια, δεξαµενάς των κολοσσιαίων πλούτων, εξ ων και αι µεγάλαι ακόµη περιουσίαι των Χριστιανών θα εξαρτώνται κατά τοιούτον τρόπον, ώστε θα καταβροχθισθώσιν εις αυτά, όπως η πίστις των Κρατών την επαύριον µιας πολιτικής καταστροφής... Κύριοι οικονοµολόγοι, οίτινες είσθε εδώ παρόντες,. προσέξατε την σπουδαιότητα αυτού του συνδυασµού!
Μας είναι αναγκαίον ν’ αναπτύξωµεν δι’ όλων των δυνατών µέσων την σηµασίαν της υπέρτατης Κυβερνήσεως µας, παριστάνοντες αυτήν ως προστάτιδα και ενισχύτριαν όλων των υποτασσοµένων εις αυτήν εκουσίως.
Η αριστοκρατία των Χριστιανών ως πολιτική ισχύς, εξηφανίσθη. ∆εν έχοµεν πλέον να λάβωµεν αυτήν υπ’ όψιν. Αλλ’ επειδή είναι ιδιοκτήτρια εδαφικών περιουσιών, και δύναται ως εκ τούτου να µας βλάψη συνεπεία των ανεξαρτήτων πόρων της, είναι απολύτως αναγκαίον να αφαιρέσωµεν την υπ’ αυτής κατοχήν των γαιών της. Το καλλίτερον προς τούτο µέτρον είναι να αυξάνωµεν τους φόρους επί της κτηµατικής περιουσίας, δια να επιβαρύνωµεν την ιδιοκτησίαν. Τα µέτρα ταύτα θα συγκρατήσωσι την κτηµατικήν ιδιοκτησίαν εις κατάστασιν απολύτου υποταγής.
Οι Χριστιανοί αριστοκράται µη εθισθέντες πατροπαραδότως εις την ολιγάρκειαν, ταχέως θα καταστραφώσιν οικονοµικώς. Συγχρόνως δε πρέπει να προστατεύωµεν ισχυρώς την εµπορίαν και την βιοµηχανίαν και προ πάντων την κερδοσκοπίαν, ης ο ρόλος χρησιµεύει ως αντιστάθµισµα εις την βιοµηχανίαν άνευ της κερδοσκοπίας η βιοµηχανία θα επολλαπλασίαζε τα ιδιωτικά κεφάλαια, θα εβελτίωνε την γεωργίαν, απελευθερώνουσα την γην εκ των εκ δανείων των κτηµατικών τραπεζών δηµιουργηθέντων χρεών. Πρέπει η βιοµηχανία ν’ αφαιρή από την γην τον καρπόν της εργασίας, όπως και του κεφαλαίου, δια της κερδοσκοπίας δε να περιέρχεται το χρήµα ολοκλήρου του κόσµου εις χείρας µας. Ριπτόµενοι ούτω εις τας τάξεις των απόρων όλοι οι Χριστιανοί, θα κύψωσιν ενώπιον µας µόνον δια να έχωσι το δικαίωµα της υπάρξεως.
Προς καταστροφήν της βιοµηχανίας των Χριστιανών, δέον να αναπιύξωµεν την κερδοσκοπίαν, την ροπήν προς την πολυτέλειαν, ήτις το παν καταβροχθίζει. Θα συντελέσωµεν εις την αύξησιν των ηµεροµισθίων, ήτις, εν τούτοις, ουδέν όφελος θα αποφέρη εις τους εργάτας, διότι θα έχωµεν προκαλέσει συγχρόνως υπερτίµησιν των ειδών της πρώτης ανάγκης, οφειλοµένην, ως θα ισχυριζώµεθα, εις την παρακµήν της γεωργίας και της κτηνοτροφίας· περιπλέον δε θα υποσκάπτωµεν επιτηδείως και βαθέως τας πηγάς της παραγωγής, συνηθίζοντες τους εργάτας εις την αναρχίαν και τα οινοπνευµατώδη ποτά, και λαµβάνοντες παν µέτρον όπως αποµακρύνωµεν εκ της γης τους διανοουµένους Χριστιανούς.
Ίνα δε κατορθώσωµεν να µη αντιληφθώσι πρωΐµως την κατάστασιν υπό την πραγµατικήν αυτής µορφήν, θα καλύπτωµεν τους αληθείς σκοπούς µας, δια της δήθεν επιθυµίας να εξυπηρετώµεν τας εργατικάς τάξεις και να διαδίδωµεν τας µεγάλας οικονοµικάς αρχάς, τας οποίας διδάσκοµεν σήµερον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου